Skip to main content

V ad är viktigt för dig som resenär att känna till om ett företag skulle gå i konkurs? Idag 23 september 2019 har ett av de största reseföretagen genom tiderna, Thomas Cook satts i konkurs och de hänvisar sina resenärer till paketreselagen och resegarantin. Men vad innebär egentligen paketreselagen och resegarantin?resebranschen.

Det finns två olika lagar och två olika myndigheter

Konsumentverket har tillsyn över Paketreselagen där det bland annat definieras vad en paketresa och ett så kallat sammanlänkat researrangemang är. Det är Kammarkollegiet som ansvarar för resegarantilagen.  Alla som är arrangörer och återförsäljare av paketresor eller sammanlänkade arrangemang måste anmäla sin verksamhet till Kammarkollegiet och ställa ett belopp som garanti. Du kan alltid kontrollera om din resebyrå har ställt resegaranti på Kammarkollegiets hemsida.

Vad är en paketresa?

Om minst två av de här tjänsterna ingår så räknas det som paketresa: passagerartransport, inkvartering, hyrbil, turisttjänst.

Resor som är under 24 timmar måste innehålla en övernattning. Innehåller resan en ”turisttjänst” så måste den vara en ”betydande del” av arrangemanget för att räknas som paketresa.

Vad innebär resegarantilagen?

Resegaranti innebär att resenärer får kompensation från resegarantin om deras resa ställs in eller avbryts på grund av att den som arrangerade paketresan eller förmedlade det sammanlänkande researrangemanget har gått i konkurs. Resegarantin gäller för paketresor bestående av minst två olika resetjänster (transport, inkvartering, hyrbil eller en turisttjänst) och för sammanlänkande researrangemang som är ett helt nytt begrepp. Ett exempel på detta är om du bokar en resa med ett flygbolag som länkar dig vidare till ett hotellbokningsföretag som i sin tur kan länka vidare till ett hyrbilsföretag.

Skillnader i ansvaret om resebyrån är researrangör eller återförsäljare av paketresor.

Den som arrangerar paketresor måste garantera att sina resenärer är skyddade om verksamheten kommer på obestånd. När den nya lagen träder i kraft stärks konsumenternas skydd. Det görs genom att flera tjänster än tidigare kan bilda en paketresa och att begreppet ”sammanlänkade researrangemang” introduceras.

Affärsresenärer och affärsresor

Affärsresor som har köpts på ”grundval av ett avtal om anordnande av affärsresor” mellan företag omfattas inte av paketreselagen och därmed föreligger inte heller någon skyldighet att ställa säkerhet för dessa resor. Detta gäller såväl paketresor som sammanlänkade researrangemang

Vårt sätt att resa har förändrats över tiden. Allt började med två veckors charterresor på 50-talet för oss svenskar till solen och värmen till att vi nu lätt letar efter att upptäcka nya resmål själva via nätet. Många plockar själva ihop sina egna resor på olika bokningssajter eller vänder sig till en resebyrå för att skräddarsy sin egen resa oavsett om det är en privatresa, tjänsteresa eller en kombination av både s.k. ”Bleisure” som blivit allt populärare.  

Min bästa rekommendation till dig för en trygg och säker resa oavsett om det gäller en paketresa eller en affärsresa är att alltid fråga om resebyrån har en resegaranti och att boka din resa hos en resebyrå som har ställt resegaranti till Kammarkollegiet.

Lena Mägiste

VD LM Travel