Skip to main content

S enaste resetrenden Hemester eller Staycation – att vara hemma på semestern eller i närheten av hemmet.

Som en följd av det fina vädret under 2018 passar nu många svenskar på att ta en hemester under sommarledigheten och söker upp semesterkänslan på hemmaplan.

I år drömmer vi svenskar om en semester på hemmaplan. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av företaget NOVASOL. Fler än 7 av 10 svenskar planerar att semestra i Sverige i år.

Svenska valutan och det fina vädret förra året är en bidragande orsak till den nya trenden. I år har även andelen sista minuten resor ökat markant hos de stora charterbolagen.

Bor du i en storstad finns det massor att göra och uppleva i alla åldrar och för alla intressen. Du kan dessutom resa kommunalt och spara lite på miljön.

Mina 5 Hemestertips i Stockholm och Stockholms Skärgård

Ta en skärgårdsbåt till någon av Stockholms skärgårds ca 30 000 öar. Naturupplevelser med bad från klippor eller sandstränder och restauranger i fin skärgårdsmiljö. Fjäderholmarna, Vaxholm, Grinda, Sandhamn m.fl., några kan du enkelt ta dig till med SL-buss och/eller Vaxholms färjan. Eller varför inte öluffa till flera olika öar.

En aktivitet som jag vill tipsa om för dig som bor i eller besöker Stockholm är att prova på glamping, lyxcamping med extra allt och du slipper jobbet med att ta med och att sätta upp ditt eget tält och alla bekvämligheter finns på plats. Jag har testat Svartsö Logi i Stockholms skärgård som har tre tält med underbart vackert läge precis vid stranden och bryggan. Tälten är mysigt inredda med lampor, riktig säng, mattor och en egen terrass med havsutsikt. I paketet ingår det helpension med 4-rätters middag på Svartsö Krog och en frukostkorg som du får till ditt tält.

Det är gratis inträde till Moderna Museet för dig som är intresserad av modern konst. Muséet ligger på Skeppsholmen där det också är väldigt mysigt att bara ta en promenad.

Det finns gott om gratisevent i olika städer som tex marknader och festivaler. Kolla på respektive stad eller kommuns hemsida om vad som är på gång. T.ex. Utomhuskonserten vid Sjöhistoriska muséet i Stockholm är en stående musiktradition med Kungliga Filharmonikerna som är helt gratis. Ta bara med dig en filt att sitta på och din egen pic nic.

Vandra och njut av naturen. Packa en ryggsäck, en matsäck och snör på dig skorna. Det finns gott om fina vandringsleder både för långa och korta turer runt Stockholm. De största vandringslederna är Upplandsleden, Sörmlandsleden och Roslagsleden.