Skip to main content

U nder 2019 har klimat, hållbarhet, digitalisering och AI dominerat i stort sett alla branscher och givetvis även satt ett avtryck i resebranschen. Jag har sammanställt de 5 stora konferens- och mötestrenderna som jag har uppmärksammat under 2019 och som jag tror kommer att följa med oss till 2020.

Klimatsmarta och hållbara möten och konferenser

På många konferensanläggningar kan man mäta sin klimatpåverkan och många erbjuder bästa valet för miljön redan på konferensmenyn för att vägleda konferensdeltagarna. En del konferensanläggningar erbjuder tex närproducerad mat, serverar vatten i kannor istället för på flaska. På hotellrummet erbjuds du numera att använda handdukarna mer än en dag, och många hotell har även bytt ut de små tvålarna i papper till påfyllbara tvåldispensers. I Sverige kan du välja Svanenmärkta miljöcertifierade hotell- och konferensanläggningar eller medlemmar i Svanens nätverk och när du reser på utlandskonferens inom EU, välja ett hotell märkt med EU Ecolabel.  Att välja det färdsätt till konferensen som för dagen är det mest hållbara har blivit en självklarhet. Som företag eller privatperson kan du även klimatkompensera alla resor och konferensarrangemang.

Teknik och AI spelar en viktig roll på konferensen och mötet

Det fysiska mötet är fortfarande viktigt och den digitala teknikens ses mer som ett komplement och ett verktyg för att effektivisera mötet. Allt från digitala inbjudningar med anmälningslänkar istället för att posta ut inbjudan och material innan mötet till digitala varianter av goodiebags och give aways på konferensen. En föreläsare eller deltagare kan koppla upp sig digitalt under föreläsningen för att minska resan. Under konferensen är det också vanligt att kommunicera och ta del av konferensprogrammet via olika appar, vilket också är miljövänligt,

Möten och konferenser med hälsotema

Hälsoresor och hälsofrämjande aktiviteter i alla dess former har blivit allt viktigare för både privata grupper och företag därför har det också blivit ett alltmer viktigt inslag när man reser iväg med företaget på en konferens eller anordnar ett möte.

På programmet kan det finnas gemensam träning, en hälsoföreläsning, möjlighet till spa och rekreation under mötet eller i pauserna. Vi äter alltmer hälsosam och nyttig mat, brainfood serveras mer och mer på konferensfikat istället för kaffe och kaka för att hålla kroppen och hjärnan på topp. En trend är också att fler konferensdeltagare önskar alkoholfria dryckesalternativ och nu serveras både kombucha och alkoholfria drinkar. Under konferensen är det också viktig att blanda olika miljöer alltifrån att byta inomhus till utomhus, en renande skogspromenad till att byta till konferensrum med olika möblemang, ett kort yogapass eller mindfulnessmeditation under rasten eller som en aktivitet på konferensprogrammet. Hälsotrenden är definitivt här för att stanna.

Möten och konferenser med temat Bleisiure

Att blanda business med leisure är en alltmer växande trend. Bleisurekonceptet har blivit riktigt stort och förväntas bli större. Bleisure är en blandning av orden Business och Leisure, dvs affärer och fritid. För vår nya generation av unga medarbetare har gränserna suddats ut mera mellan arbete och fritid.  Du kan tex förlänga arbetsresan till Köpenhamn med en weekend. Under 2019 arrangeras det möten och event på annorlunda platser som kanske inte är traditionella konferensresmål för att attrahera flera deltagare som då har möjligheten att förlänga sin vistelse några dagar för eller efter konferensen och i många fall kunna ta med sig familjen.

Möteskultur och mötespolicy och kvalificerad möteshjälp och projektledning

Många företag har insett att de har alldeles för många möten och nu är tiden slut med så kallade slös möten, företagen vill utnyttja tiden maximalt och skapa innehållsrika, effektiva möten med tydligt syfte och uppsatta mål på agendan. Man saknar helt enkelt en tydlig mötespolicy både för interna och externa möten. Därför har nu även kraven på kvalificerad rådgivning och projektledning ökat.

Behöver du bolla idéer och få inspiration till ditt företags nästa konferens eller event hör av dig till mig!

Lena Mägiste

VD LM Travel