Skip to main content

Många hör av sig till mig och undrar vad som gäller för att avboka en paketresa till bla Italien som  drabbats först i Europa av Coronaviruset och enligt de allmänna riktlinjerna för en researrangör enligt paketreselagen krävs det att UD avråder resmålet.

Tecknar du ett avbeställningsskydd vid bokning av en paketresa gäller försäkringen om resan är bokad innan en avrådan från UD kommer och bara till det resmål som UD avråder ifrån. Man kan alltså inte avboka en paketresa pga. rädsla eller oro och få ersättning. I dag, 2020-02-28 har UD endast avrådan för resor till Kina och Iran. Så länge det inte finns någon avrådan  till andra länder pga av Coronaviruset fortsätter flygresor som planerat.

Om du har köpt en paketresa ska du i första hand kontakta din researrangör och så länge som UD inte har satt upp resmålet på sin lista gäller researrangörens avbokningsvillkor. Oftast innebär det att man inte får någon återbetalning om resan ligger väldigt nära i tiden. Om du har köpt en flygbiljett och vill få pengarna tillbaka måste du ha köpt en avbokningsbar flygbiljett eller en ombokningsbar flygbiljett där du har möjlighet att boka om till andra datum.

Ett tips till dig för att hålla dig uppdaterad är att ladda ner appen UD Resklar. Förutom senaste informationen om ett resmål kan du i appen samla alla dina viktiga uppgifter inför varje resa som pass, försäkringsuppgifter, ICE (nödnummer till dina kontaktpersoner) och andra viktiga telefonnummer.

Skulle du bli ofrivilligt kvar på ett resmål och hamna i karantän på hotellet pga av ett utbrott av Coronaviruset och därmed missar flyget hem har arrangören bara en allmän skyldighet till assistans som att kontakta flygbolaget för nya tider för hemresan och de har ingen skyldighet att ersätta dig för de kostnader som kan uppstå. I dessa fall föreligger inget fel i paketresan utan hemresan genomförs enligt paketreselagen. Om en resenär inte kommer till flygplatsen vid hemresan måste resenären själv kontakta sitt försäkringsbolag för ev. ersättning. De flesta resebyråer är förmedlare eller återförsäljare av paketresor och erbjuder dig att köpa till avbeställnings-och reseförsäkring i samband med att du bokar resan. Om du inte köper någon av de försäkringar du erbjuds via resebyrån är det jätteviktigt att du själv ser över att du har ett försäkringsskydd ex via din hemförsäkring, reseförsäkring genom jobbet eller genom kortbolag så att du inte råkar ut för oväntade utgifter för exempelvis ett Coronavirusutbrott.

 

Lena Mägiste,VD LM Travel